Het Damrak heeft er met Prosus een interessant nieuw aandeel bij. De dochter van het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Naspers kende een sterke start en lijkt een onvermijdelijke AEX-kandidaat. Op het gebied van corporate governance zijn er echter nog wel wat zaken te verbeteren.
Het aandeel Prosus kreeg een referentieprijs van 58,70 euro mee, maar begon de handel met bijna 30 procent winst op 76 euro. Bij de 1.624,7 miljoen uitstaande aandelen was Prosus daarmee bij opening 123,5 miljard euro waard. Dat komt overeen met de daling van de beurswaarde van het moederconcern, dat op de beurs van Johannesburg vandaag nog maar 1.063 miljard Zuid-Afrikaanse rand waard is, wat bij de huidige koers van 16,2 rand per euro neerkomt op 65,6 miljard euro.
Naspers was gisteren nog (omgerekend) 189 miljard euro waard. Zo’n twee derde van de beurswaarde is dus effectief verhuisd van Johannesburg Naar Amsterdam.
De in Helmond geboren topman Bob van Dijk van moederconcern Naspers sprak van een goede start en verwacht dat de Amsterdamse notering van Prosus zal helpen met groei. Van Dijk studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en is vooralsnog ook de CEO van Prosus.
Prosus is in één klap na Shell en Unilever het derde bedrijf van de beurs van Amsterdam. Chipmachinefabrikant ASML (ruim 90 miljard euro waard) is nu nummer vier.
Met Prosus heeft het Damrak er een echt internetbedrijf bij, hoewel het ook als een holding gezien kan worden. Prosus bezit grote belangen in diverse internetbedrijven, waaronder een belang van bijna een derde in de Chinese internetreus Tencent, een deel van de aandelen in het Russische mail.ru en belangen in de maaltijdbestelbedrijven Swiggy uit India en Delivery Hero uit Duitsland.
De VEB berichtte eerder over Naspers.
Aandeelhouders Prosus worden ongelijk behandeld. Er zijn twee soorten aandelen: naast de normale N-aandelen zijn er speciale, niet op de beurs genoteerde A-aandelen waarop minder dividend wordt uitgekeerd, maar waarop in potentie duizend keer zo veel stemrecht zit als op reguliere aandelen.
Die speciale aandelen zitten nu grotendeels bij twee entiteiten - waarvan er één volledig in handen is van Naspers – die duidelijk bevriend zijn met het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf.
Voorlopig hebben de speciale aandelen hetzelfde stemrecht als de N-aandelen. Extra rechten zijn overbodig omdat Naspers na de spin-off een belang van 73 procent in het nieuwe vehikel aanhoudt en het dus nog altijd voor het zeggen heeft.
Maar indien het belang van Naspers in Prosus onder de 50 procent daalt, dan wordt een zogenaamde beschermingsstructuur (“protection structure”) geactiveerd en zullen de A-aandelen plotsklaps duizend keer zoveel stemrechten krijgen als de reguliere aandelen. Het is duidelijk dat het hoofkantoor van Naspers in Kaapstad volledige controle wil houden op alles wat in Amsterdam gebeurt.
Het aandeel Prosus lijkt desondanks hard op weg naar opname in de AEX, want het bedrijf voldoet aan de voorwaarden daarvoor van Euronext, dat een belabberde corporate governance geen onoverkomelijk probleem vindt voor indexopname.
De herweging van de Amsterdamse indices vindt tweemaal per jaar plaats na de eerste handelsdag van maart en van september, en is dus net geweest. Even afwachten hoe Prosus er in maart voor staat, maar opname in de AEX lijkt een zekerheid.